Blog 10 maart 2017 - Voorbereidingen en tegenslagen in de landschapsfotografie

Op internet zijn vele verschillende fotosites te vinden. Je hoeft dan ook niet lang te zoeken om prachtige landschapsfoto’s tegen te komen. De ene foto is vaak nog mooier als de andere, maar bij iedere foto is de kwaliteit van het licht sterk bepalend voor de sfeer in de foto. De aard van het licht wordt beïnvloed door factoren als zonnestand, jaargetijde, bewolking, wind en neerslag. Zo ziet een foto van een steiger aan de waterkant er tijdens een bewolkte en winderige ochtend totaal anders uit dan een foto van diezelfde steiger tijdens rustige, kalme en zonnige weersomstandigheden. Elke beeld wekt een ander gevoel op en afhankelijk van welk verhaal je wilt vertellen zal er een voorkeur zijn voor een bepaalde foto. Wanneer je door de portfolio van bekende landschapsfotografen struint, lijkt het of licht en weersomstandigheden elke keer perfect zijn op het moment dat zij een foto nemen. De realiteit is echter dat de omstandigheden lang niet altijd optimaal zijn voor het beeld dat je voor ogen had. Voor die ene prachtige foto zijn soms meerdere pogingen nodig. Dat gaat zeker op voor de meeste amateurfotografen die beperkt tijd hebben voor hun hobby. Die zijn toch veelal op het weekend zijn aangewezen en dan moeten het licht en de bewolking maar net gunstig genoeg zijn om een mooie foto te kunnen maken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen beschikbaar waarmee in zekere mate zonnestand en weersomstandigheden ingeschat kunnen worden. Zelf gebruik ik de betaalde versie van de ‘Sun Surveyor-App’ op mijn smartphone om de positie van de zon op een bepaalde plaats en tijdstip te kunnen voorspellen. De baan van de zon wordt in deze App geprojecteerd op de satellietbeelden van Google Maps en is ideaal bij het plannen van een fotoshoot. Ook beschikt deze App over een 3D kompas, welke in het veld te gebruiken is om de zonnestand te bepalen. In plaats van een App kan je ook naar de website van The Photographer’s Ephemeris (www.photoephemeris.com) gaan, waarmee je op vergelijkbare wijze kan zien waar de zon op een bepaald moment op- of ondergaat. Minder voorspelbaar is het weer en de mate van bewolking. De weersverwachting kan geraadpleegd worden op sites als www.buienradar.nl of www.knmi.nl. Meestal gebruik ik de App ‘WeatherPro’ (betaalde versie) op mijn telefoon welke per uur informatie verschaft over zaken als bewolkingsgraad, neerslagkans, windrichting en windkracht.

Je weet nu precies wanneer de zon op de juiste plek opkomt en ook de weersvoorspellingen voor de volgende morgen zijn gunstig. Je zet je wekker en de volgende ochtend sta je in alle vroegte op en trekt vol goede moed in het donker naar de geplande locatie. Er is bewolking maar er zijn nog genoeg gaten om het mooie ochtendlicht door te laten. Langzaam nadert het moment van de zonsopkomst en juist op het moment dat alles lijkt samen te vallen, hangt er plotseling een donkere wolk voor de zon. Helaas horen dit soort moment nu eenmaal bij de landschapsfotografie. Daar is dan weinig anders aan te doen dan een volgende keer terug te komen. Of om je tijd goed te benutten en rond te kijken naar andere, minder voor de hand liggende composities welke onder betere lichtomstandigheden een aansprekende foto zouden kunnen opleveren. Raak niet gedemotiveerd, geef niet op en keer op een andere moment terug, ook al moet je er soms lang op wachten. Juist dan geeft het extra veel voldoening wanneer je op het beslissende moment het beeld kan maken wat je voor ogen had.

 

Veel fotoplezier!